logó camera lens

Márvány Fotóműhely

Kucsara Tibor

Békéscsabán születtem és jelenleg is itt élek. Nyugdíjas mérnökként készítem felvételeimet.
Első fényképezőgépemet a „Smena 8”-at ötödikes koromban kaptam. A családról készült képek készítésén kívül a középiskolás természetjáró túráinkat örökíthettem meg vele. A filmelőhívást és a képek nagyítást később, egyik tankörtársamtól tanultam meg. Munkába állásomat követően az utazásainkról már színes diafelvételeket készítettem.
Az 1980-as években lehetőségünk volt munkahelyi diapályázatok szervezésére. Itt a békéscsabai fotós élet akkori ismert egyénisége Balogh Ferenc vállalta a zsűrizést. Az ő látásmódja, képbírálata sokat segített elsősorban a képszerkesztési szabályok megismerésében. A képkészítéssel kapcsolatos tudásomat szakkönyvek tanulmányozásával és a „Fotó” című folyóirat olvasásával igyekeztem gyarapítani. A használt technikai eszközök is változtak időközben. Így Zorki, Praktica, Chinon, Nikon analóg fényképezőgépek különböző típusait használtam. Aktív éveimben érdeklődésem középpontjában továbbra is megmaradt a táj, a természet és a lakott környezet iránti vonzalom így felvételeimen is elsősorban ezek a témák szerepelnek.
A családi és szakmai utazásaink alkalmával még videón próbáltam gyűjteni emlékeimet.
2012 évben jelentkeztem a békéscsabai Lencsési Közösségi Ház Márvány Fotóműhelye által szervezett tanfolyamra. A digitális fotózás alapvető ismereteinek megismerését követően a Fotóműhely tagjává válhattam. A fotós csapat tapasztalt tagjaitól sokat tanulhattam és tanulok a fényképezés fortélyairól. A Klub keretein belül hazai és külföldi csoportos klubkiállításokon szerepelünk rendszeresen. Ezen túlmenően kezdtem el regionális és országos pályázatokra is képeket küldeni. Nagy örömömre szolgál, ha egy-egy pályázaton fotóimat bemutatásra alkalmasnak vagy díjazásra érdemesnek találják.

Galéria